• Type project

    Parken en pleinen

  • Client

    AG Stadsplanning Antwerpen

  • In samenwerking met

    Groep Infraboo

  • Oppervlakte

    5.000m²

Het Mediaplein is een klein plein gelegen aan de achteringang van het centraal station van Antwerpen. Het plein is omsloten door kantoortorens, het spoorviaduct en het recent gebouwde Mediagebouw. Momenteel biedt het plein weinig woonkwaliteiten. De omliggende wijk is een dichtbebouwde woonwijk uit de 19e eeuw met weinig groen.

De ontwerpopdracht bestond uit het creëren van een nieuw plein dat enerzijds evenementen in functie van het nieuwe mediagebouw mogelijk zou kunnen maken en anderzijds een hoogwaardige woonruimte voor de buurt zou kunnen vormen.

Het ontwerp bestaat uit een licht verhoogd halfverhard boomplein met treden langs de randen. De verhoging is nodig om voldoende ruimte te creëren voor de wortels van de bomen. De lichte verhoging van het maaiveld in combinatie met de lage boomtoppen zorgt voor een veilige sfeer. Het nieuwe plein is ontworpen als een autonome ruimtelijke gestalte.

 

Door de verdraaide ligging van het plein ten opzichte van de omliggende gebouwen worden de fietsstromen naar de onderdoorgang van het spoorviaduct geleid. Naast een kwalitatieve rustplaats voor de buurt, fungeert het plein ook als licht verhoogde tribune voor evenementen in het Mediagebouw.